Tro, håb og fibromyalgi

Plantebaseret kost

 

Jeg er for nylig blevet beskyldt for kvaksalveri, for ikke at have dokumentation for, at en plantebaseret kost er sund, samt for ikke at tage fibromyalgi seriøst – derfor ser jeg mig nødsaget til at skære mit budskab ud i pap:

For det første tager jeg fibromyalgi meget seriøst – det er jo en sygdom, jeg selv mærker hvert eneste minut, en sygdom, som giver begrænsninger i hverdagen, en sygdom, som lægger en dæmper på de udfoldelser, man gerne vil udleve, og desværre også en sygdom, som man stadig mangler meget viden om, og som derfor heller ikke kan behandles, symptomerne kan kun til en vis grad lindres.

Jeg hævder ingen steder på min hjemmeside (eller andre steder), at en plantebaseret kost kan helbrede fibromyalgi – men jeg hævder, at man selv kan gå aktivt ind i kampen mod fibromyalgien (og den ødelæggende stress-følsomhed) og derved tilkæmpe sig et liv med mere energi, overskud, livskvalitet og livsglæde. Kampen kan og bør kæmpes på mange fronter og med mange våben: en sund whole food plantebaseret kost, bevægelse (andre vil måske kalde det motion, men i nogles øren er motion for hårdt for en sart fib-krop, så jeg foretrækker at kalde det bevægelse), afspænding (afspænding af kroppens næsten altid hårdt-opspændte muskler OG afspænding af sindet, som også ofte er spændt hårdt op af tanker om alt det, vi skal, alt det, vi skal nå, alt det, vi bør, alle de bekymringer, vi tager på os, alt det, vi har gjort forkert, alt det, vi skal huske, alt det, vi er nødt til ……osv.), samt afvikling af så mange stress-faktorer som overhovedet muligt. Og ja, jeg hævder, at den plantebaserede kost sammen med en reducering af mine stress-faktorer har hjulpet mig til at få det bedre - mere energi, mere overskud, færre smerter, mere livsglæde og bedre livskvalitet. Og jeg har opnået det uden medicin og uden negative bivirkninger. Derfor vil jeg gerne dele mine erfaringer med andre, for jeg ønsker, at andre med fibromyalgi kan få mulighed for selv at afprøve, om ikke også de kan opnå bedring og få et bedre liv på trods af sygdom. 

Den sunde whole food plantebaserede kost har mange fordele – den nedsætter inflammation i kropen og dermed risikoen for mange af de såkaldte livsstilssygdomme, ja, den kan faktisk helbrede nogle af dem. Og som fibromyalgi-ramt, mener jeg, at vi har nok at slås med, vi behøver ikke flere sygdomme oven i den, vi allerede har. Og ja, at kosten kan helbrede livsstilssygdomme, eller nedsætte risikoen for at udvikle dem, det er en påstand, som nogle måske har brug for, at jeg dokumenterer: Hvis vi begynder det lette sted, i den dansksprogede litteratur, så har diætist Maria Felding og læge Thobias Schmidt Hansen skrevet bogen ”Den plantebaserede kost”, hvori alle fordelene ved en plantebaseret kost gennemgås, alle påstande dokumenteres med henvisninger til studier og forsøg, som man selv kan tjekke efter eller fordybe sig i. Diætist Maria Felding her også en hjemmeside, http://diaetist-felding.dk/ , hvor man kan finde både artikler, blogindlæg og opskrifter. En lidt ældre bog (fra 2011), Det helbredende køkken, af overlæge Michael Bitsch, Søren Lange, Catharina Rosendal og Kirsten Skaarup, fortæller både om plantebaseret kosts helbredende effekt på diabetes 2, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol og indeholder mange gode opskrifter. På svensk har Läkare för framtiden en fin hjemmeside, hvor studier og analyser løbende offentliggøres på svensk, men med henvisning til den originale udgivelse, http://www.lakareforframtiden.se/  På engelsk findes den tilsvarende Physicians Committee for Responsible Medicine, https://www.pcrm.org/ samt Dr. Michael Gregers side Nutrition Facts https://nutritionfacts.org/ , Dr. T. Colin Cambells side Center for Nutrition Studies https://nutritionstudies.org/ , Caldwell B. Esseltyns side Prevent and Reverse Heart Disease Program, bogen Prevent and Reverse Heart Disease kan også købes i Danmark,  http://www.dresselstyn.com/site/ , Dr. Joel Fuhrmans side Smart Nutrition, Superior Health https://www.drfuhrman.com/ , Dr. Joel Fuhrman  har udgivet en del bøger, den mest kendte er nok Eat to Live, som også kan købes (eller lånes på biblioteket) i Danmark, Dr. Dean Ornish’s side Preventive Medicin Research Institute https://pmri.org/ ,  samt Dr. McDougalls side Dr. McDougall Health and Medical Center https://www.drmcdougall.com/ . Her burde være læsestof nok at fordybe sig i for interesserede.

Jeg ønsker god læselyst og håber, at fordybelse i emnet også giver interesse for selv at kaste sig ud i at forsøge den plantebaserede kost.

De bedste ønsker, 

Merete.