Tro, håb og fibromyalgi

Spelt-knopper

 

Spelt-knopper, ca. 15 stk.

 

Til Store Bededag hører knopper, traditionelt set hvedeknopper, men da hvede ikke har plads i mit køkken, har jeg i stedet lavet disse skønne knopper af spelt med en smule fuldkornsboghvedemel i for at gøre dem en anelse lettere end almindelige fuldkornsboller. Opskriften kan selvfølgelig også bruges til almindelige boller eller til lidt større krydderboller, mulighederne er mange, når man har en god grundopskrift.

 

3½ dl. plantemælk

25 g. gær

50 g. kokosolie

1 spsk. honning

100 g. fuldkornsboghvedemel

ca. 500 g. fuldkornsspeltmel

2 tsk. stødt kardemomme

1 tsk. salt

 

Dejen røres på maskine:

Lun plantemælken, så den mærkes behagelig lun, når der mærkes efter med lillefingeren. Opløs gæren i plantemælken. Tilsæt honning. Smelt forsigtigt kokosolien, så den kun lige er smeltet, den skal ikke være varm. Rør kokosolien i plantemælken. Rør derefter først boghvedemel, så lidt efter lidt speltmel i væsken. Salt og kardemomme røres i, når ca. halvdelen af speltmelet er rørt i dejen. Tilsæt så meget af speltmelet, at dejen bliver fast og slipper røreskålen.

Lad dejen hæve 1 time.

Beklæd en lille bradepande eller ildfast fad med bagepapir.

Ælt dejen igennem, tilsæt evt. en smule mel, hvis dejen er for klæbrig. Form 15 boller og sæt dem så tæt sammen i bageformen, at de under den næste hævning vil vokse sammen.

Lad knopperne hæve 40-45 minutter.

Knopperne bages i 30 minutter ved 200 grader. Nyd dem friskbagte, eller flæk de daggamle knopper og rist dem i ovnen eller på brødrister (du kan også gøre begge dele, du skal bare sørge for at bage nok knopper, så du også har til dagen efter).

Glædelig Store Bededag.