Tro, håb og fibromyalgi

Gylden suppe med søde kartofler

 

Gylden suppe med søde kartofler.

 

Dejlig krydret suppe, som giver varmen på kolde dage, og som med sin smukke gyldne farve liver op på triste grå vinterdage. Suppen mætter godt takket være det gode proteinindhold i de røde linser samt de sunde fibre i både linser og rodfrugter. De søde kartofler indeholder både antioxidanter, vitaminer og bl.a. kalcium. Løg er ikke kun vigtige for smagens skyld, løg indeholder rigtig mange næringsstoffer, både vitaminer, mineraler og antioxidanter, ligesom også krydderier ikke kun bidrager med smag, men også sundhedsfremmende stoffer.  

 

1 stort/2 små løg, hakkede

2 – 3 fed hvidløg, hakkede

1½ dl. vand

3 tsk. grøntsagsbouillon

1 tsk. stærk karry

3 tsk. garam masala

1 tsk. koriander

1 tsk. fennikelfrø, gerne stødt lidt i en morter

1 tsk. spidskommen

3 tsk. gurkemeje

1 frisk chili, renset for ribber og frø, skåret i små tern/ 2 tsk. chiliflager

125 g røde linser, grundigt skyllet

400 g søde kartofler, skåret i tern

2 gulerødder, skåret i tern

1 persillerod, skåret i tern

1 ds. kokosmælk

1 l. vand.

Revet skal og saft af 1 lime

1 spsk. tamari

Evt. 1 – 2 tsk. ahornsirup

Salt, peber efter smag

 

Gør alle grøntsager klar – rens, skær og hak, så alt er klar til suppen.

Gør ligeledes alle krydderier klar – giv fennikelfrøene en tur i morteren, mål af og hav krydderierne klar til brug i en lille skål.

Kog 1½ dl vand i en stor gryde. Når vandet koger tilsættes grøntsagsbouillon. Når bouillonen er opløst tilsættes løg og hvidløg, som koges et par minutter, hvorefter alle krydderierne tilsættes. Rør godt i et minuts tid, tilsæt så linser, udskårne grøntsager, kokosmælk og vand. Læg låg på gryden, og lad suppen koge for svag varme i 15 minutter.

Mens suppen koger, rives skallen af en lime, hvorefter saften presses af frugten.

Tag gryden fra varmen, og blend suppen med en stavblender, til suppen er helt jævn. Sæt gryden over varmen igen, mens du smager den til med limeskal og -saft, tamari, ahornsirup, hvis du ønsker lidt mere sødme, samt salt og peber.

Server suppen pyntet med et drys groftreven kokos og/eller ristede kokosflager.

Vil du bruge suppen som hovedret, kan du servere naanbrød til.