Tro, håb og fibromyalgi

Cool kartoffelsalat med blomkål

 

Cool kartoffelsalat med blomkål.    (4 pers.)

 

Kål er sundt, for kål indeholder både vigtige næringsstoffer og kostfibre. Blomkål indeholder bl.a. stoffet allicin (som også findes i hvidløg). Allicin virker anti-inflammatorisk, det vil sige, at det er med til at bekæmpe betændelsestilstande i kroppen, hvilket er en meget vigtig funktion for os med fibromyalgi, da de fleste af os netop har en høj grad af inflammation i kroppen, og denne inflammation kan ligge til grund for yderligere sygdomme, hvilket jo er det sidste, vi har brug for.

Derudover indeholder blomkål en svovlforbindelse, sulforafan, som blandt andet bidrager til at rense nyresystemet og holde blodtrykket nede. I flere undersøgelser har det også vist sig, at den sulforafan, som findes i blomkålen, er med til at bekæmpe kræftfremkaldende celler, samt at den er med til at bevare en normal cellefunktion.

Som plantespiser skal man være opmærksom på at få protein nok, og blomkål indeholder 1,9 g protein pr. 100 g, det lyder måske ikke af så meget, men sammen med kartofler (2,1 g protein pr. 100 g) og planteyoghurt (4 g protein pr. 100 g), tæller det alligevel pænt i regnskabet.

Så ja, blomkål er ligesom de øvrige kåltyper utrolig sundt. Men det kan være svært at overbevise familien om, at kål er spændende og velsmagende, så ind imellem kan det være smart at have nogle retter, hvor det sunde er skjult som en hemmelig ingrediens. Netop sådan en ret er denne kartoffelsalat – den revne blomkål er næsten usynlig, men bidrager med en smule knas og friskhed. En skøn salat til varme sommerdage tillavet med nye kartofler, sprød blomkål og friske radiser – perfekt til alt fra grønne deller til grillmad.

 

800 g. kogte, kolde kartofler

1 rødløg, finthakket

½ blomkål, revet på den grove side af rivejernet. Riv stilkene og den friskeste del af stokken med.

400 g. neutral planteyoghurt

2 - 3 tsk. dijonsennep

1 – 2 tsk. agavesirup, ahornsirup, kokossukker eller Sukrin gold

1 tsk. sellerisalt

½ tsk urtesalt

½ tsk. tørret basilikum

Friskkværnet peber

 

Pynt: finthakket purløg, finthakket persille, karse, tomater i både, radiser i skiver. Hvis der bruges frisk rødløg kan den grønne top hakkes fint og bruges som pynt.

Har du bladselleri i grøntsags-skuffen, så erstat sellerisaltet med 1-2 stilke finthakket bladselleri.

 

Rør planteyoghurten med løg, sennep, det ”søde”, sellerisalt urtesalt og basilikum. Smag dressingen til med friskkværnet peber. Tilsæt den revne blomkål. Skær kartoflerne ud i mundrette stykker og rør dem med dressingen. 

Pynt kartoffelsalaten inden serveringen med en eller flere af de foreslåede krydderurter og/eller grøntsager. Radiser kan varmt anbefales, da radiser, kartofler og blomkål smagsmæssigt er en fantastisk trio – rør gerne ½ halvt bundt radiser med i salaten og pynt med de resterende radiser. 

Velbekomme!