Tro, håb og fibromyalgi

Fuldkorns-grydebrød

 

Fuldkorns-grydebrød

 

Et lækkert, groft hverdagsbrød, som er let at lave, som smager skønt, har en supersprød skorpe, og som indeholder både næringsstoffer og fibre. Ikke så underligt, at grydebrød ofte kaldes verdens bedste brød.

Dette brød er bagt på fuldkornsspeltmel, er tilsat frø og kerner og er bagt i en varmefast gryde eller fad med låg ved høj varme i ovnen. Dejen skal blot røres sammen og stilles til langtidshævning, det kræver ingen æltning, så selv en fibromyalgiramt uden de store armkræfter kan trylle et lækkert brød frem uden at opbruge sine begrænsede kræfter. I forhold til de almindelig opskrifter på grydebrød, har jeg netop for os med de svage kræfter og minimalt overskud forenklet opskriften, så brødet kun skal hæve én gang og dermed også kun håndteres, når det røres sammen, og når det efter hævningen forsigtigt flyttes fra bageskål til gryde eller form.

Det skal dog lige siges at dette brød kræver en varmefast gryde eller fad med låg, som kan tåle 250 graders varme. Vær opmærksom på, at nogle gryder og låg har håndtag af plastik, som ikke kan tåle så høje temperaturer, så vær sikker på, at alle dele af gryden/fadet kan tåle 250 grader. Og pas selv på, når brødet skal i og ud af ovnen, det er virkelig varmt og ikke sjovt at brænde sig – men efter at have prøvet et par gange, har man hurtigt lært at håndtere de varme dele.

Her i huset er grydebrød i forskellige varianter blevet en fast del af vores brød-sortiment, som bages til både hverdag og til særlige anledninger.

 

6 dl. koldt vand

7 g gær

1 spsk. honning

½ dl. hørfrø

½ dl. sesamfrø

½ dl. solsikkekerner

½ dl. græskarkerner

50 g. havregryn

650 g. fuldkornsspeltmel + 3 spsk. til at drysse i bunden af gryden/bageformen inden bagningen

2 tsk. salt

 

Dejen laves aftenen før, brødet skal bages:

Rør gæren ud i det kolde vand. Tilsæt honning, og rør honningen ud. Tilsæt frø og kerner samt havregryn og rør godt. Tilsæt 2/3 af melet samt saltet, rør godt, så det hele fordeles. Jeg plejer at bruges et fladt piskeris til omrøring af dejen, det fungerer godt for mig og blander det hele hurtigt og effektivt. Tilsæt resten af melet og rør godt.

Lad dejen hæve natten over, gerne køligt men ikke i køleskab.

Næste morgen/formiddag er dejen færdighævet. Sæt bageristen i ovnen på næstnederste rille, sæt den varmefaste gryde og låget ved siden af hinanden på risten. Tænd ovnen på 250 grader, og lad den varme både ovn og gryde godt op. Tag forsigtigt den varme gryde ud og placer den på et varmefast underlag (luk straks ovndøren). Drys de 3 spsk. fuldkornsspeltmel ud i et tyndt og jævnt lag i bunden af gryden. Ved hjælp af en dejskraber hældes/skrabes den hævede dej forsigtigt ned i gryden (rør ikke ved gryden, den er meget, meget varm!). Dejen skal håndteres forsigtigt, den skal hverken presses eller jævnes ud. Men kan evt. med dejskraberen eller med en skarp kniv ”snitte” overfladen af brødet. Nu tages grydens låg ud af ovnen, lægges på gryden, og derefter sættes gryden med låg i ovnen for at bage i 30 minutter ved 250 grader. Efter de 30 minutter i ovnen skrues ned til 225 grader og samtidig tages låget af gryden. Bag brødet færdigt i 28 minutter ved 225 grader, inden brødet tages ud.

Vend det færdige brød ud på en bagerist til afkøling.

TIP: Brødet kan bages i en hurtigere variant, hvis ikke tiden er til at lade det hæve natten over: brug dobbelt så meget gær og lad dejen hæve 4-5 timer, inden brødet bages som anvist ovenfor.

Lidt af speltmelet kan erstattes af rugmel, kamut eller emmer.

Hørfrø og græskarkerner kan erstattes af hakkede valnødder til et valnøddebrød.