Tro, håb og fibromyalgi

Adventskrans

 

Adventskrans

 

Gærdej:

2 dl. vand

1 dl. sojayoghurt naturel

½ dl. orangesaft med skal (se https://www.trohåbogfib.dk/index.asp?loadContent=343234)

25 g. gær

1 spsk. ahornsirup

1 dl. boghvedemel

Ca. 425 g fuldkornsspeltmel

1 tsk. salt

+ lidt fuldkornsspeltmel til udrulning

 

Marcipanfyld:

100 g. mandelmel

30 g. ahornsirup

1½ tsk. rosenvand

0,25 dl. vand

 

Kanelfyld:

185 g. bløde dadler

0,75 dl. vand

3 tsk. kanel

 

Pynt:

2 spsk. sojayoghurt naturel

2 tsk. vand.

25 g. hakkede mandler

 

Bland vand og yoghurt og lun det, så det er fingervarmt. Udrør gæren i væsken. Tilsæt ahornsirup og orangesaft. Rør boghvedemel, 400 g. fuldkornsspeltmel og salt i væsken. Brug gerne en elektrisk røremaskine og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.

Mens dejen hæver, røres marcipanfyldet sammen. Det skal blive en blød, smørbar masse. Til kanelfyldet skæres dadlerne ud (fjern sten!),  blend dadler og vand med en stavblender til en ensartet masse, Tilsæt kanel og blend forsigtigt, så kanelen ikke støver ud over det hele.

Efter hævningen røres dejen igennem igen. Tilsæt det sidste mel, hvis dejen er klistret. På et meldrysset bord udrulles dejen til et rektangel, ca. 45 x 35 cm. Smør kanelfyldet jævnt ud over dejen. Fordel derefter marcipanfyldet ovenpå. Rul dejen sammen fra den lange ende. Kransen kan nu  enten formes rundt, lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og stilles til efterhævning i ca. 30 min. Eller den lange dejroulade kan trykkes lidt flad, skæres på langs i tre lange stykker (lad dem hænge sammen i den ene ende). Flet forsigtigt stykkerne til en løs fletning, og drej samtidig dejenderne, så de snor sig lidt. Form fletningen til en krans, læg den på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad den efterhæve i ca. 30 min.

Når kransen er hævet røres 2 spsk. yoghurt med 2 tsk. vand. Hvis kransen ikke er flettet, skæres nu med en skarp kniv stykker ud – der skæres dog kun ¾ igennem kransen. Derefter hives forsigtigt skiftevis et stykke udad og et stykke indad mod centrum.

Kransen pensles med yoghurtblandingen og derefter drysses med de hakkede mandler.

Kransen sættes i en 200 grader varm ovn og bages ca. 35 minutter. Afkøles på bagerist.

 

Glædelig advent!