Tro, håb og fibromyalgi

Sommer og sol, sommer og regn ...

 

Sommer og sol, sommer og regn …..

 

Den danske sommer er omskiftelig – heldigvis! Vi nyder de lune solskinsdage, men vi har også brug for de grålige regnvejrsdage, for regnen vander haver, marker og skove, så alt bliver smukt og grønt, og som gør, at afgrøder, buske og træer kan vokse, blomstre og sætte frugt.

Jeg nyder sommeren med varme dage, især når højtryk skaber perioder af stabilt solskinsvejr. Så prøver jeg at tanke både D-vitaminer og varme, så jeg har lidt at stå imod med, når vinterens kulde sætte ind. Min krop kan ikke lide kulde, den spænder og giver ekstra smerter. For meget varme kan selvfølgelig også være et problem, for så tæres der på energiressourcerne, og jeg har næsten ikke kræfter til at få klaret de opgaver, jeg har sat mig for at udføre – men det er et vilkår, som jeg deler med mange andre mennesker, også raske, så på det område behøver jeg ikke at føle mig sær.

Vi har i dag spist vores sidste kartofler fra haven. Det føles lidt trist, at de allerede er slut, men hvor har de været lækre. Og kartoflerne er jo ikke det eneste, haven har givet i år – vi har høstet, og høster stadig, massevis af duftende og velsmagende krydderurter. I den tidlige sommer plukkede jeg de sarte og velduftende hyldeblomster og brugte dem som smagsgiver til vores vand, hvilket gav en skøn hyldeblomstdrik helt uden sukker. Jordbærrene gav også pænt, mange flotte bær, og igen i år var der nok til også at fryse et par poser bær. Ribsene delte vi med fuglene, og vores solstik gav næste intet i år – jeg tænker, at blomstringen måske faldt uheldigt, for vi havde rigtig kolde perioder i foråret, så måske forklaringen skal findes dér. I vores nye højbed trives vores blåbærbuske fint, og vi har allerede fået dejlige smagsprøver på bærrene, men desværre har fuglene også fundet frem til dem, og de spiser blåbærrene inden, de bliver rigtig modne. På et tidspunkt så vores tyttebær og tranebær ud som om, de var ved at gå ud, men heldigvis ses der nu nye skud på dem, så jeg håber, de nyder regnen i disse dage – hvis der altså kommer mere end den smule, vi indtil nu har fået. I et par krukker har jeg haft radiser og spinat, så jeg lige kunne få lidt ekstra pynt og grønt til maden foruden alle krydderurterne. På terrassen har vi sat to kapillærkasser, den ene er tilplantet med agurkeplanter og den anden med busktomater. Det fungerer virkelig godt, de sidste 3-4 uger har vi været selvforsynende med agurker, og nu er tomaterne ved at modnes, så vi kan plukke 2-3 tomater dagligt.

På terrassen står også et par lavendelplanter, de dufter af sol og sommer, hver gang man kommer forbi – og det er jo mange gange dagligt, jeg kan glædes over de smukke lilla blomster og deres skønne duft. Ofte høres også den dybe brummen fra humlebierne, som også holder meget af lavendler.

Sommeren er dejlig, jeg nyder de lyse dage, solen og den blå himmel, nyder at gå med bare tæer i sandaler, nyder at de uldne striktrøjer ikke er nødvendige, nyder at mærke vinden som en lun brise, nyder at plukke, hvad haven giver af persille, jordbær eller tomater, nyder at høre fuglene og se svalerne og lærken boltre sig, jeg glæder mig over, at sommerfuglene kan lide min blomstrende merian og citrontimian, og at humlebierne summer rundt blandt lavendelblomsterne.

 

Varme sommerhilsener til alle, som læser med

fra

Merete.