Tro, håb og fibromyalgi

Nytår, nyt år, nyt fokus ...

 

Nytår, nyt år, nyt fokus?

 

Hvis jeg skal være ærlig, er jeg ikke nogen stor royalist. Det er grundlæggende imod mit generelle menneskesyn, at nogle mennesker fødes ind i en livsbane og i en rolle, hvori de anses for at være mere end andre.

Derfor har det aldrig været et større problem for mig, at dronningens nytårstale ligger på et tidspunkt, hvor jeg som regel er i køkkenet, travlt optaget af de sidste forberedelser inden familien kan bydes til bords til nytårsmiddagen, så jeg kun med et halvt eller kvart øre hører brudstykker af talen. Jeg har aldrig følt, at jeg gik glip af noget specielt vigtigt.

I år var dog anderledes. Nytårsmiddagen var planlagt til at skulle være så nem for mig som muligt, for jeg var (og er) både fysisk og mentalt træt efter julens udfordringer. Og ikke nok med, at det skulle være nemt, jeg var oven i købet også i god tid med alle mine forberedelser, intet stress over at skulle nå at lave en masse i sidste øjeblik. Tværtimod – bordet var dækket, der var styr på både forret, hovedret, dessert og kransekage.

Så jeg slap køkkenet for en stund og satte mig sammen med min lille familie foran fjernsynet for at se og høre dronningens nytårstale, og først og fremmest for at slappe lidt af. Og ja, ja, ja, ja, ja, meget var som forventet, om året med corona, om rejser og gode oplevelser …. men så kom pludselig sætninger, der gik rent i hjertet: om hvor svært det er at være handicappet eller kronisk syg, måske endda med en usynlig lidelse som kroniske smerter, om hvordan mennesker med synlige eller usynlige handicaps bliver mødt af omverdenen, måske med diskrimination eller drillerier, måske uden forståelse for, hvordan det er at leve med handicap, sygdom og begrænsninger 24 timer i døgnet alle ugens 7 dage.

Flot, kære dronning Magrethe, meget, meget flot, sådan at sætte fokus på en stor gruppe mennesker, som ellers ofte går under radaren i den offentlige debat, og som med god grund kan føle sig ikke-set og ikke-hørt. Jeg ved ikke, hvor det kom fra, men jeg ved, hvor det gik hen – lige i hjertet på alle os, der til daglig er udfordret.

Som nævnt i indledningen er jeg ikke den store royalist, men jeg har stor respekt for den dygtighed vores dronning ofte viser, og jeg elsker, når hun tager fusen på os med uventede udtalelser. Når jeg sammenligner med lande rundt om i verden, som har valgt kongehuset fra, så føler jeg, at vi er heldige, at vores land repræsenteres af en dygtig dronning frem for en magtsyg, selvoptaget eller opmærksomhedskrævende præsident, der mere tænker på genvalg end på at bedre forholdene for sit lands befolkning.

Stor tak til dronningen for i årets tale at ville gøre sit til, at vi med handicaps ellers usynlige kroniske sygdomme mødes med forståelse og behandles med samme respekt, omhu og venlighed, som alle andre mennesker.

Vi skal møde vore medmennesker med åbenhed. Andres livshistorie kan gøre os klogere. At spejle sit liv i de andres kan være tankevækkende og inspirerende. Man lærer sig selv at kende i mødet med andre.

Så fint, så enkelt og så rigtigt kan det siges.

Af hjertet tak!

(og hvis nogen, som læser dette, har adgang til at tale med dronningen, så hils hende fra mig - og fra alle de mange, mange andre, som blev berørt af disse fine sætninger i årets nytårstale - og sig tak)

Godt nytår til jer alle!

Merete.