Tro, håb og fibromyalgi

Supper - flydende velsmag med masser af variation

Grøntsagssupper er noget af det bedste, jeg ved. Lette at lave, lette at variere samt lækre og velsmagende til sidste skefuld. I vinterhalvåret får vi suppe som aftenens forret stort set hver eneste dag - og de dage suppen af en eller anden grund må udgå af dagens menu, er den et savn. Grøntsagssuppe er en rigtig god måde at få flere grøntsager ind i dagens samlede grøntsagsindtag på, og det er også en god måde at afprøve nye og ukendte grøntsager på.

Jeg laver suppe nok til 2 - 3 dage, det letter arbejdet i køkkenet de dage, hvor suppen blot skal opvarmes, og der er ikke så meget mere arbejde i at lave en stor protion i forhold til en lille. Med færdiglavet suppe i køleskabet kan man også hurtigt lave en god, nærende og mættende frokost.

Nogle supper kræver en masse grøntsagsrensning og -snitning, andre kræver knap så meget arbejde. Heldigvis behøver grøntsagsrensning og -snitning ikke at forregå præcis i minutterne op til, grøntsagerne skal bruges, men kan klares tidligere på dagen, evt. over flere omgange, hvis det fungerer bedst for én. Nogle grøntsager fås frosne, og det kan være en stor hjælp at have et lager af forskellige frosne grøntsager i dybfryseren.

Min store udfordring mht. supper har været at finde en grøntsagsbouillon uden alt for mange uønskede tilsætningsstoffer, idet jeg hverken ønsker palmeolie, glucosesirup, karamelliseret sukker, aromastoffer eller maltodrextrin i min mad. Jeg har endnu ikke fundet den perfekte færdiglavede grøntsagsbouillon - så når energien ikke er til selv at producere bouillonen, må jeg gå på kompromis og vælge den grøntsagsbouillon, som jeg synes, har færrest uønskede tilsætningsstoffer. Jeg vil ikke anbefale en bestemt grøntsagsbouillon, i stedet vil jeg råde til selv at undersøge de forskellige mærker, prøve dem, som du ud fra ingredienslisten synes lyder bedst, og vælge ud fra egne erfaringer.

I sommerens løb har jeg lavet de dejligste krydderurtesalte. Især mit krydderurtesalt med løvstikke er en god erstatning for grøntsagsbouillon eller for en del af den grøntsagsbouillon, som anbefales i opskriften. Jeg kan varmt anbefale at have en løvstikke i krydderurtebedet, også selv om den er noget dominerende og gerne vil brede sig. Besværet med at holde den nede opvejes til fulde af den anvendelighed i det grønne køkken.

Da supper jo både kan bruges som frokostret, forret eller hovedret er det svært at angive, hvor mange personer portionen rækker til. Regn som hovedregel med at retten, som den beskrives her, rækker til 4 personer til hovedret, når den serveres med brød eller andet tilbehør.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med de grønne supper, som jo ofte iklæder sig mange andre farver end netop den grønne, men altid ser indbydende og appetitvækkende ud.