Tro, håb og fibromyalgi

Hvorfor grønt?


Plantebaseret mad - hvorfor?

 

Allerede flere hundrede år før Kristi fødsel skrev den græske læge Hippocrates (460 - mellem 375-351 f. Kr.): "Lad din medicin være din mad, og din mad være din medicin."

Da jeg ikke tåler den medicin, man tilbyder fibromyalgiramte som lindring på nogle af symptomerne (medicin, som for en hel del mennesker med fibromyalgi, er lig med en hel del ubehagelige bivirkninger), har jeg valgt at se en anden vej. En vej, som betyder, at jeg ved hjælp af de mange og vigtige næringsstoffer, som findes i planteverdenen, forsøger at reparere og genopbygge det, som fibromyalgien og den overliggende stress ødelægger og nedbryder. Jeg forsøger at hjælpe min krop ved at tilbyde den den optimale kost, så den kan få de bedste betingelser for at vedligeholde og reetablere mine celler.

En belastet, syg og stresset krop udvikler typisk inflamation, en generel betændelsesreaktion, som stresser og belaster kroppen yderligere, og giver større risiko for at udvikle flere alvorlige sygdomme som bl.a. hjerte-kar sygdomme, diabetes 2 og kræft. Kroppen behøver hjælp til at bekæmpe inflamationen, og denne hjælp kan foruden ro, afspænding, bevægelse, fokus på glæder og positive oplevelser, også være en anti-inflamatorisk kost. Den ultimative anti-inflamatoriske kost er en plantebaseret kost, hvor maden er så uforarbejdet som muligt - ingen kunstige farvestoffer, ingen konserveringsmidler, ingen kunstige aromaer, og heller ingen raffinerede fødevarer som sukker eller hvidt hvedemel.

Det betyder, at jeg hverken spiser kød, fisk, æg eller mejeriprodukter. Jeg spiser heller ikke færdiglavede produkter, som indeholder sukker, hvidt hvedemel eller tilsætningsstoffer. Stort set alt i vores husholdning er økologisk, for jeg ønsker ikke at belaste min krop yderligere med rester af sprøjtemidler og pesticider. Jeg bager selv alt vores brød, og vi maler selv vores mel af korn fra de gamle kornsorter enkorn, emmer, kamut, spelt og svedjerug. Vi valser også selv vores havre af økologisk biodynamisk dyrket havre. I opskriftsamlingen, som gradvist vil blive opbygget og udviddet, vil du finde opskrifter på plantebaserede retter sådan, som jeg laver dem.

Jeg har tidligere haft en alvorlig D-vitamin mangel, og blodprøveresultater tyder på, at min krop kan have svært ved at optage D-vitamin. Jeg har også tilfælde af perniciøs anæmi (blodmangel p.g.a. B-12 vitamin mangel) i min nære familie, og blodprøver har vist, at mit indhold af B-12 vitamin i blodet ligger i den lave ende af, hvad der anses for normalt. B-12 vitamin fåes ikke i en plantebaseret kost, så det anbefales alle, som lever af en plantebaseret kost, at tage et tilskud af B-12 vitamin (https://vegetarisk.dk/b12/). Foruden B-12 vitamin og D-vitamin tager jeg et multivitamin og -mineraltilskud, for med en syg krop vil jeg give mine celler de bedste betingelser for at kunne fungere så optimalt som muligt. Da vi som mennesker er forskellige og har forskelle behov, vil jeg ikke rådgive andre med hensyn til hvilke kosttilskud, der bør tages, eller hvor meget af de enkelte kosttilskud andre har brug for. Jeg vil blot gøre opmærksom på, at mennesker, der spiser en plantebaseret kost, har særlig behov, ligesom syge mennesker ofte også har særlige behov.