Tro, håb og fibromyalgi

Links

 

Viden om fibromyalgi:

Dansk Fibromyalgi forening: https://www.fibromyalgi.dk/

 

Viden om plantebaseret kost:

Dansk Vegetarisk Forening: https://vegetarisk.dk/

Maria Felding, klinisk diætist: http://diaetist-felding.dk/

Læger for fremtiden: http://www.lakareforframtiden.se/category/nya-ron/

Dr. Fuhrman: https://www.drfuhrman.com/

 

 

Inspiration og opskrifter til plantebaseret kost:

Kirsten Skaarup: Kødfri fredag: http://kirstenskaarup.dk/

Maria Felding, klinisk diætist: http://diaetist-felding.dk/opskrifter

 

Ikke helt plantebaseret men utrolig meget god viden, fin inspiration samt gode opskrifter:

Mad for Livet (Anette Harbech Olesen): https://www.madforlivet.com/

Lisbeth Tordendahl: https://lisbethtordendahl.dk/

 

 

 

 


Bøger

 

 

Jeg læser kogebøger, som mange andre læser krimier. Kogebøger er for mig noget af det mest spændende og inspirerende, der findes. Jeg synes, jeg lærer nyt hele tiden, og jeg får lyst til at smage nye smage og afprøve nye retter. Jeg skal nok også lige nævne, at jeg er utrolig dårlig til at følge en opskrift, for enten har jeg ikke alle ingredienser hjemme, eller også har jeg bare lyst til at lave noget, der ligner, men så alligevel ikke helt.

 

At omlægge sin kost fra ganske almindelig dansk "normalkost" til ren plantebaseret kost er noget af et spring. Det kræver ikke bare at tænke anderledes og erstatte kød med grøntsager, det kræver også at sætte sig ind i det ernæringsmæssige, så de næringsstoffer, man ellers ville få fra animalske produkter, ikke bare forsvinder fra kosten, og man bare lever af tilbehøret. Der skal både viden og en bredere tilgang til. Derfor indeholder min bogliste heller ikke kun kogebøger men også vejledninger omkring plantebaseret kost.

Derudover skal det siges, at begrebet plantebaseret kost er relativt nyt, og derfor indeholder min bogliste også vegetariske og veganske kogebøger. Det er som regel relativt let at udskifte (eller udelade) industrifremstillede ingredienser med mere naturlige. 

 

 

Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen: Den plantebaserede kost.

          Se mere om bogen her: http://diaetist-felding.dk/den-plantebaserede-kost

 

Joel Fuhrman: Eat to Live.

 

Maria Rhode Madsen: Det plantebaserede basiskøkken.

 

Kirsten Skaarup har udgivet adskillige kogebøge, som alle er meget inspirerende. Lån dem på biblioteket til gennemsyn, inden du beslutter, hvilke du gerne vil have stående på hylden med kogebøger derhjemme. Jeg har rigtig mange af Kirsten Skaarups bøger, og jeg bruger dem igen og igen - de bliver aldrig kedelige eller uinteressante. Kirsten Skaarups tidlige bøger er vegetariske, men de nyere udgivelser bliver mere og mere plantebaserede.

 

Lisbeth Tordendahl har udgivet flere kogebøger, bl.a. er bogen Grønne proteiner forsynet med en fantastisk gennemgang af begrundelserne for at spise grønt samt en masse inspirerende opskrifter. Lisbeth Tordendahls nyeste bog, Kål og kærlighed, er ligeledes en guldgrube af inspiration.

 

Anette Harbech Olesen har også udgivet adskilllige bøger. Ingen af dem er 100% plantebaserede, men alle er spækket med god viden og indeholder inspirerende opskrifter.