Tro, håb og fibromyalgi

Julerugbrød

Julerugbrød

 

Julerugbrød

 

350 g surdej  https://www.trohåbogfib.dk/index.asp?loadContent=346076

1½ spsk. honning eller ahornsirup

1 dl. hørfrø

1 dl. solsikkekerner

½ dl. græskarkerner

1 dl. hasselnødder, grofthakkede

1½ dl. tørrede tranebær

50 g maltmel

5 dl. knækkede rugkerner

8½ dl. fuldkornsrugmel af svedjerug

1½ dl. fuldkornsspeltmel

1 spsk. groft salt

Ca. 1,6 dl. mørk øl (svarende til ½ dåseøl eller ½ af det, jeg vil kalde en almindelig øl på 33 cl.). Du kan bruge lige den øl, du har hjemme eller synes bedst om, men netop til julerugbrødet foretrækker jeg en mørk type. Efter bagningen er alkoholen fordampet, så brødet indeholder ingen promiller.

5 – 5½ dl. vand.

Rør alle ingredienser godt sammen, hold dog lidt igen på vandet, da det er lidt forskelligt, hvor meget vand melet fra gang til gang kan optage. Massen skal være ret tør, men alligevel ikke sådan, at man kan ælte brødet med hænderne. Rør dejen grundigt. Jeg bruger en stor dejskraber til at røre med. Det er et ret tungt arbejde at røre dejen – få gerne hjælp fra andre i familien.

Når dejen er færdigrørt fyldes den i en rugbrødsform. Vær grundig med at få dejen ud i alle hjørner og kanter. Tryk den godt sammen og jævn overfladen ud med en dejskraber. Put formen med dejen ind i en stor frysepose (en 8 liters pose passer til min form), luk posen, og stil brødet til hævning et køligt sted (men ikke køleskab) 12 timer (jeg laver mit brød om aftenen, så hæver det natten over).

Når brødet er hævet, opvarmes ovnen til 200 grader. Mens ovnen opvarmes, tages brødet ud af hæveposen og prikkes. Jeg bruger et træspyd af den slags, man bruger til grillspyd. Brødet skal prikkes helt igennem, så træspyddet rører formens bund. Jeg prikker med ca. 1½-2 cm´s afstand i forskudte rækker, til hele brødet er prikket.

Bages 1 time og 15 minutter ved 200 grader. Afkøles på bagerist. Efter 4-5 timers afkøling kan man skære af brødet, men det er lettest og giver de pæneste skiver, hvis man venter til dagen efter. Brødet opbevares indpakket i et viskestykke i en frysepose  i køleskabet.